Alle keukenprinsessen en baktaarten opgelet! Deel hier je leuke recepten! Liefst met een foto natuurlijk!
Wie weet brengen we elkaar nog op leuke ideeën zo! Ik trap af met een gerecht dat ik vanavond ga eten (meestal maak ik het zelf, maar nu vriendlief even lief aangekeken ). Dit is echt een goddelijk recept voor wie van pittig eten houdt! Het recept is van Nigella Lawson. Het gerecht is echt niet moeilijk, maar er gaan wel veel ingrediënten in. Maar believe me, het is het waard!
Jamaicaanse kip
Voor twee personen
Ingrediënten:
Benodigdheden:
- oven
- bakblik bekleed met aluminiumfolie (tegen het aanbakken)
- keukenmachine
- steelpan met een dikke bodem
Voor de kip:
- 2 hele kippenpoten (dus geen drumsticks) zonder vel en een aantal keer ingekerft
- 3 tenen knoflook
- sap van 1 limoen
- 1 rode chilipeper, van zaadjes ontdaan en door de helft gesneden
- 1 grote ui in 4 stukken (mag ook een rode ui zijn)
- 4 cm gemberwortel, geschild
- 2 eetlepels bruine rum
- 4 eetlepels appelciderazijn
- 1 eetlepel rietsuiker
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl cayennepeper
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl geraspte nootmuskaat
- 1 tl kaneel
Voor de rijst:
- plus minus 400 gram diepvrieserwten, ontdooid
- 200 gr rijst (ik pak meestal pandan, maar basmati kan ook)
- 1 blik kokosmelk (400 ml)
- 300 ml kippenbouillon (tip: maak gewoon een halve liter en laat 200 ml gewoon in de kan zitten)
- scheut arachide-olie (of zonnebloemolie) om in te bakken
- 2 tenen knoflook
- 1 rode chilipeper, van zaadjes ontdaan en fijn gesneden
- 1 (rode) uit, fijngesnipperd
- Verse tijm of gedroogde tijm naar smaak
Stappen:
1. Verwarm de oven voor op 200 graden
2. Voeg alle ingrediënten voor de kip (op de kip zelf na ) samen in de keukenmachine en draai er een lekkere marinade van.
3. Leg de kip in een bakblik (liefst zo klein mogelijk) en smeer de kippenpoten in met de marinade. Als je de tijd hebt, laat het dan even marineren. Hoe langer hoe lekkerder. Je kunt het ook een dag van te voren marineren en in de koelkast zetten.
4. Braad de kip 30 minuten. Ga tijdens dit halfuur alvast alles voorbereiden voor de rijst: erwtjes ontdooien, bouillon maken, uitje en pepertje snijden, alles klaarzetten.
5. Haal het bakblik uit de oven en giet het overtollig water af. Schep met een lepel wat overgebleven pasta die van de kip afgegleden is terug op de kip. Zet hem nog een keer 30 minuten in de oven. Begin tijdens deze tweede keer bakken met het klaarmaken van de rijst (vanaf stap 6).
6. Tijdens de laatste keer bakken van de kip: verwarm een beetje olie in een pan met een dikke bodem. Fruit daar de ui en en bak ook het pepertje mee tot ze zacht en een beetje bruin geworden zijn. Pers de knoflook erbij en bak nog een minuutje.
7. Voeg de rijst toe en roer deze goed om, zodat alle korrels bedekt zijn met een laagje olie. Giet de helft van de kokosmelk erbij en ook de bouillon. Roer de erwten er door.
8. Breng aan de kook en zet het vuur daarna laag tot middelhoog. Houd de pan goed in de gaten en roer af en toe om aanbakken tegen te gaan. Check regelmatig of de rijst niet te droog wordt en voeg dan wat kokosmelk toe, tot de rijst gaar is en een beetje een risotto-achtige structuur heeft. De rijst mag vochtig zijn, maar moet niet nat zijn.
9. Schep de rijst op twee borden en bestrooi met de tijm. Leg op elk bord rijst een kippenpoot en schep er eventueel wat overgebleven marinade bovenop uit het bakblik.
Eet smakelijk!
Tip: je kunt de erwtjes ook vervangen door kidneybonen of ander soort bonen. Maar wij vinden erwtjes het lekkerst.